Als je vage klachten ineens een naam krijgen

Voor mijn vaste volgers is het niets nieuws meer, ik schreef er al eerder over.
Voor mijn nieuwe volgers is het misschien een nog onbekende naam: PCOS.

Voor MAMAtothemax schreef ik al een heel stuk over mijn jarenlange strijd tegen vage klachten.
Zo was ik altijd moe en futloos en had een poging tot afvallen bij mij geen enkele zin.
Ook mijn menstruatie was geen pijl op te trekken. Ik had geen idee wanneer deze zich weer zou aandienen en hoe erg het die maand zou zijn. Het leek wel steeds erger te worden! 
Ook verloor ik veel haar op mijn hoofd. Het doucheputje zat altijd vol, net als mijn haarborstel en ook mijn hand wanneer ik die eens door mijn haar had gehaald.
Ik maakte me daar best zorgen om. Vooral omdat er op mijn lichaam steeds meer haar leek te groeien. Vooral op mijn bovenbenen, armen en buik. 
Ik had me er al een soort van bij neer gelegd dat dit bij mij hoorde. Ook al was ik niet tevreden.

Ik was bang dat ik ter plekke neer zou vallen

Mijn menstruatie was in augustus 2016 zo heftig, dat ik echt bang was dat ik ter plekke neer zou kunnen vallen. Het deed me denken aan mijn eerste miskraam. Toen ik van de verloskundige geen moment alleen mocht zijn en mijn tas klaar moest zetten omdat ze dacht dat ik nog opgenomen zou moeten worden in het ziekenhuis.
Hier kon ik niet langer mee door gaan! Ik trok het niet meer en maakte me zorgen.
Slecht als ik soms ben, ging op zoeken op Google. Gelukkig ben ik nuchter genoeg om niet meteen de ergste dingen te denken. Maar ik zag al wel snel iets wat me heel bekend voor kwam. En dat had de naam: PCOS.

PCOS is de afkorting voor Polysysteus ovarium syndroom.
Het komt, kort gezegd, neer op dat je vochtblaasjes in je eierstokken hebt. 
Verschillende hormonen in je lichaam zijn juist verhoogd of verlaagd. In mijn geval zijn de mannelijke hormonen verhoogd. Dit is vaak het geval, maar niet altijd. Daardoor ontstaan de blaasjes en vindt er geen eisprong plaats. Deze vrouwen (5 tot 10%) hebben daardoor heel veel moeite met zwanger worden.
Een veel gehoorde klacht is ook insulineresisitentie. Waardoor je makkelijk veel aankomt, en heel veel moeite moet doen om af te vallen. Het is opvallend dat vrouwen met PCOS vooral op de buik dikker zijn.
En verder pasten ook mijn andere klachten in het rijtje: Overbeharing op het lichaam en geen of onregelmatige menstruatie.

Mijn huisarts had meteen een helder beeld

Ik ben naar mijn huisarts gegaan en die had naar aanleiding van mijn klachten meteen een heel helder beeld. Het was inderdaad PCOS. Ze wilde mij aan de pil hebben, maar dat wilde ik niet. Na mijn laatste ervaring met de pil (depressief, boos, agressief en zwaar lui), wilde ik geen enkele vorm van hormonen meer in mijn lijf hebben! Mijn hormonen hadden het al zwaar genoeg zonder extra toevoeging.
Ondertussen was ik ook met de homeopaat in gesprek. En dat stond mij veel meer aan. Van haar kreeg ik medicijnen die mijn hormonen weer in balans zouden brengen. Hier ben ik meteen mee begonnen en ik voelde mijn lichaam al snel ontspannen.

20170306_210434

Ook begon ik met vitamine B. Zowel een complex als B12. Daar knapte ik ook behoorlijk van op. Ik bleek dus al jaren bloedarmoede te hebben! Niet zo gek als je bedenkt dat mijn lichaam zich in 3 of 4 weken moest herstellen om dan weer een gigantische klap te krijgen. Want elke keer liep ik letterlijk leeg. 

Daarnaast werd ik door de homeopaat ook meteen op dieet gezet. Een koolhydraatarm dieet welteverstaan. Dat was even flink omschakelen zeg! Maar die knop kon ik gelukkig meteen vinden en lang leve pinterest! Hier vond ik zoveel informatie en recepten, dat het niet voelde als een straf maar juist als een uitdaging!

Ik ging weer wat doen, ook in de avond

Langzaam begon ik me weer beter te voelen! Ik ging weer wat extra dingen doen in huis en begon zelfs met sporten in de avond. Ik voelde me zo trots dat ik eindelijk aan het afvallen was dat ik het gevoel had de hele wereld aan te kunnen!
Ook mijn menstruatie veranderde flink. Het was veel minder heftig en ook meer regelmatig. Wat een heerlijkheid!

En omdat ik nog lang niet daar ben waar ik wil wezen, zal ik hier op mijn blog een soort van dagboek bij gaan houden. Als stok achter de deur voor mezelf vooral. Maar ook omdat ik denk dat ik niet de enige ben. Ik zal zo nu en dan eens recepten delen die ik graag eet en bijhouden hoe het gaat met afvallen. Want dit gaat met veel ups en downs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: