Groep 8, Waar is mijn kleine bolletje baby gebleven?!

Het voelt alsof het gisteren was, dat Thomas geboren is! En nu zit hij al in groep 8! Gisteren had ik voor het eerst dat “kleine”  propje in mijn armen! Toch is hij ondertussen uitgegroeid tot een heuse puber die zijn laatste jaar is begonnen op de basisschool!

En dan nog te bedenken dat Thomas een jaar extra basisschool mag doen, waar we nu nog meer blij mee zijn dan toen we de keuze maakten om Thomas een jaar langer in groep 5 te laten!

Toch was er een moment, in de week voordat de zomervakantie begon, dat het idee ineens landde in mijn hoofd: Anders had Thomas vandaag ook in de musical meegedaan, anders had hij vandaag ook zijn laatste dag op school en werd hij uitgezwaaid door 400 andere leerlingen!

Het lijkt wel gisteren!

Toch overheerst het gevoel dat het beter is zo. Thomas is, mede door de lockdown, erg gegroeid. Hij staat een stuk steviger in zijn schoenen en kan bepaalde prikkels steeds beter negeren.
Toch denk ik dat het jaar extra op de basisschool hem goed doet, juist nu hij zo ontzettend gegroeid is!

En ondanks dat het heerlijk was, toen Thomas een baby was, vind ik de (beginnende, jaja!) puberteit eigenlijk nog veel leuker! De humor die nu om de hoek komt kijken en het eigenwijze. Het idee dat hij precies weet hoe de wereld in elkaar steekt, heerlijk! En ja, ook herkenbaar van mezelf.
Ik hoor mijn vader nog zeggen, toen ik me zorgen maakte om een vriendin: Kind, je hebt geen idee waar je het over hebt…
Ik werd toen echt pissig van die opmerking, toch moet ik hem nu gelijk geven… 😉

Groep 8, alles is net even anders…

Ondanks alles, of misschien juist wel door alles, vond Thomas het dit keer erg spannend, de eerste schooldag. We hebben het natuurlijk ook over groep 8!
Waar die spanning meestal snel weer weg is, bleef dit nu toch een paar dagen hangen.
Logisch ook. Er gebeurt veel in groep 8! En dan bedoel ik niet alleen die vreselijk spannende CITO toetsen!
Hier op school mogen de kinderen ook telefoondiensten doen., pleinwacht houden bij de kleuters en ze krijgen een leesmaatje. Iemand uit groep 3, waar ze een aantal keer in de week mee mogen gaan lezen. Het maakt de beginnende tieners altijd zo groot, die dingen!

Toch heb ik me vooral voorgenomen dat ik dit schooljaar ga genieten! Dat ik alles ergens ga opschrijven om het zo allemaal te onthouden. Of dat hier is, of in mijn Bullet Journal of in een speciaal boek voor Thomas zelf, daar ben ik nog niet over uit…
Of ik de komende jaren ook zoveel zal blijven schrijven over Thomas, daar ben ik ook nog niet over uit.
Thomas leest alles wat ik schrijf. Elke foto op mijn social media wordt door hem goed gekeurd. 

Hij is gelukkig niet moeilijk hierin. Toch heb ik nu de ervaring dat vriendjes van Thomas beginnen mee te lezen. Hier of op mijn Instagram. En daar zit voor mij de angel. Ik schrijf als blogger net wat meer over mijn kinderen dan dat de “gewone” instagrammer dat doet. En dat zijn precies de details, vind ik., die andere kinderen niets aan gaat! Ook al vind Thomas dat zelf prima, hier is voor mij zelf een grens.

Waar ligt de grens…

Het is ook het moment dat ik me begin af te vragen, als mamablogger, of mijn blog nog wel oke is…
Ik ben begonnen met bloggen over mijn gezin. Ik heb ontzettend leuke mamabloggers leren kennen, online! Het gedeelte wat ik op mijn blog over mezelf schrijf, is in mijn beleving zo weinig…
Hier ben ik al een poosje over aan het nadenken.
Ondertussen ben ik ook wel benieuwd naar jullie mening hierover!

Maar terug naar dat kleine ventje, die zo klein niet meer is! Over twee weken wordt hij al 12 jaar! Hij gaat nu naar groep 8!
Hij groeit zo hard! Zowel in de lengte als in zijn hoofd! 

Lieve Thomas,
Blijf nog even klein
Kruip nog even tegen mij aan
Voordat je zelfstandig
In je eigen wereld gaat staan
Ik wil je klein houden
Beschermen voor het kwaad
Je overstelpen
Met mijn goede raad
Je hand vasthouden
Snuffelen aan je haar
Knuffelen tot het pijn doet
Oh, kon dat maar!
Ik ga je loslaten
Maar niet te vlug
En als je dan je mooie zelfstandige jij bent
Kom je vanzelf weer bij me terug.
(geschreven door Kimmetje)

Lieve andere mama’s en mamabloggers, wat denken jullie?
Lezen jullie graag hoe het Thomas zal blijven vergaan? Hoe het mij als moeder zal vergaan met een (of twee) pubers in huis?  Welke keuze hij gaat maken na groep 8?Wat vinden jullie van mee kijkende en lezende vriendjes en vriendinnetjes?
Hoe gaan jullie daar mee om?
Ik lees graag jullie reacties!

Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: