Kinderfeestje; 10 jaar!

Het is best bijzonder vind ik, wanneer je kind alweer tien jaar wordt!
Daarom wilde ik ook niet zomaar een kinderfeestje  voor Thomas organiseren. En samen met hem bedachten wij een heel cool feest!

We waren er al eens geweest, in het Gevangenismuseum Veenhuizen. Thomas vind zulke uitstapjes altijd erg leuk en ik moet zeggen dat ik zelf ook vaak denk dat ik in deze tijd best een kind zou willen zijn!
Want wat zijn musea tegenwoordig super op kinderen gericht!
Super geschikt ook voor een kinderfeestje, leek mij!

Het gevangenismuseum spreekt natuurlijk sowieso al tot de verbeelding. 
Want wat is het spannend om een kijkje te nemen in een oude gevangenis!
Of een ritje te maken in de boevenbus. De bus waarin jaren geleden alle boeven werden vervoerd van a naar b. 

Veenhuizen was natuurlijk jarenlang een dorp wat helemaal ingericht was op de verschillende gevangenissen. De prachtige huizen die er staan waren van de mensen die er werkten.
Nu is één van de gevangenissen, waar vroeger ook veel kinderen woonden, ingericht als museum. En ik moet echt zeggen, dat hebben ze werkelijk prachtig gedaan!

Veel indrukken

De eerste keer dat wij hier kwamen hebben we ook een rondleiding gehad in een gevangenis die tien jaar geleden nog in gebruik was. Sterker nog, het was de strengst beveiligde gevangenis van heel Nederland! De meneer die ons hier rond leidde, heeft hier zelf altijd gewerkt. Hij maakte echt indruk op mij met zijn verhalen en vooral toen hij zei hoe hij nog altijd zo onder de indruk was van de stilte, wanneer hij binnen kwam nu met een groep.

Ook hebben we toen al een ritje gemaakt in de boevenbus. We hoorden prachtige verhalen over ieder huis in Veenhuizen. We kwamen bijna op het terrein van de gevangenis die nog altijd in gebruik in voor kinderen. Wij waren allemaal onder de indruk!

Maar goed, op een zomerse dag in augustus, bedacht in ik ineens dat ik wel heel erg druk was met Ton zijn feestje! Ik moest ook maar eens gaan nadenken over een kinderfeestje voor Thomas!
Ik kreeg, gelukkig, op dat moment ook de ingeving om eens op de website van het gevangenismuseum te kijken. En ja, je kon er kinderfeestjes organiseren!

Meedenken

Toen ik belde voor meer informatie werd ik heel vriendelijk te woord gestaan. 
De mevrouw aan de andere kant van de lijn dacht goed met me mee, iets wat ik erg kan waarderen! Ik koos ervoor om een speurtocht in het museum te doen en een ritje in de boevenbus.
De datum voor het kinderfeestje werd gepland, de gegevens werden uitgewisseld en een dag later had ik al een mooie envelop van ze met de uitnodigingen voor Thomas zijn vriendjes!

Ja, je leest het goed! Ik kreeg super leuke uitnodigingen thuis gestuurd! Hoe makkelijk!
De uitnodiging spreekt ook heel mooi tot de verbeelding van de kinderen die we gingen uitnodigen! Er was genoeg ruimte om alles op te schrijven. Voor mij perfect dus!

De kinderen die Thomas had uitgenodigd waren allemaal enthousiast! Super leuk om te horen en te zien!
De dag zelf konden ze bijna niet wachten tot we erheen gingen.
Samen met Ton en een andere moeder gingen we snel op pad met acht uitgelaten kinderen.
In het museum werden we vriendelijk op weg geholpen. We maakten drie groepjes en startten in een echte sluis! Hoe spannend is dat!

Lol en toch iets leren!

De speurtocht was super mooi in elkaar gezet. De kinderen vonden veel informatie en ondertussen bekeken ze mooie filmpjes en probeerden ze oude cellen uit.
Zoals één van de kinderen letterlijk zei: “we hebben lol en we leren ook heel veel!”

Toen iedereen de speurtocht tot een goed einde had gebracht mochten we het museum weer verlaten. 😉
Buiten in het zonnetje aten en dronken we wat. Dit mocht ik zelf meenemen. Perfect vond ik zelf!
Ondertussen bekeken we echte politiebusjes van binnen en bekeken we auto’s waarmee gevangenen mee naar de rechtszaal waren gebracht. Inclusief kogelgaten! 

Daarna maakten we nog de rit in de boevenbus. We hadden de bus helemaal voor ons zelf en waar we de vorige keer vooral informatie kregen over het dorp Veenhuizen, werd er nu echt gericht op de kinderen. Met allerlei spannende anekdotes en met een knipoog het advies om als kind vooral te zorgen dat het zover niet komt, dat je ooit in de gevangenis komt.
De kinderen werden echt betrokken bij de verhalen en er werd ze veel gevraagd. Echt super geregeld!

Het was een geslaagd feest! 
Absoluut geschikt voor kinderen rond de tien jaar. Ook voor meisjes!
Ik zal dit jullie zeker aanraden om ook te gaan doen. Of om gewoon als gezin eens een kijkje te nemen in de super mooie museum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: