Moederdag een hartverscheurende of hartverwarmende dag…

Nog een paar dagen en dan is het zover, moederdag. Een hartverwarmende dag voor alle moeders; prille moeders, jongensmoeders, meisjesmoeders, grootmoeders, bonusmoeders, pleegmoeders, adoptiemoeders en ga zo maar door.

Een dag waarop deze bijzondere vrouwen in het zonnetje gezet worden met een mooie knutsel, ontbijt op bed of een foto van de kleinkinderen. Moeders door het hele land worden opgezocht, liters koffie en kilo’s taart worden samen genuttigd en iedereen geniet van elkaar…

In de weken voor deze mooie dag merk je al dat Moederdag eraan zit te komen. Vaders beginnen onrustig in winkels rond te lopen, kinderen komen met grote geheimen thuis (vaak verpakt in zelfgemaakt pakpapier!) en opa’s en oma’s verheugen zich op de komst van kinderen en kleinkinderen.

Winkels spelen er mooi op in met aanbiedingen van verzorgingsproducten en acties als “laat hier je kind voor Moederdag iets moois knutselen!”. Bakkerijen maken prachtige moederdagtaarten en overal kun je de mooiste bloemen kopen! Je hoeft niet in je agenda te kijken, je voelt het… Moederdag komt eraan!

Vroeger…

Ik weet nog hoe ik als kind moederdag beleefde, ik vond het altijd superspannend én leuk om mijn moeder te verrassen! Op school deed ik enorm mijn best om iets prachtigs te maken en vervolgens werd het zorgvuldig verstopt. Het grappige is dat ik het ieder jaar onder mijn bed verstopte, achter een doos met beddegoed die daar bewaard werd. En ondanks dat mijn moeder iedere week mijn bed verschoonde, bleef ik het een perfecte verstopplek vinden… Best bijzonder…

Al vanaf dat ik best jong was verzorgde ik met mijn broer en zusje ontbijt op bed. Vaak bestond het uit dingen die wij héél erg lekker vonden en mijn moeder wellicht wat minder, maar dat mocht voor mij de pret niet drukken. De hele Moederdag zorgde ik ervoor dat mijn moeder niks hoefde te doen…

En dan ga je uit huis en veranderd eigenlijk alles. Maar moederdag bleef speciaal. Ik maakte geen cadeautjes meer, die kocht ik en ik verstopte ze niet meer onder mijn bed. Maar nog steeds vond ik het leuk om mijn moeder te verrassen en ik kon niet wachten tot ik zelf moeder zou worden om als moeder moederdag te mogen beleven…

Hartverscheurend?

Tot Moederdag 2010 had ik er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat Moederdag voor sommige vrouwen ook juist een heel moeilijke dag kan zijn… Dat Moederdag je herinnert aan dingen waar je niet aan herinnert wilt worden. Dat het je pijnlijk met de neus op de feiten drukt…

Ik wilde niets liever dan moeder worden, een baby’tje in mijn buik, twee streepjes op dat stomme witte staafje… Niets liever dan stomme knutsels krijgen en brood met engels drop als beleg… Ik wilde mama zijn… Maar dat gebeurde maar niet… Om me heen leek iedereen zwanger of net bevallen, iedereen was moeder en ik leefde er midden tussenin. Mijn hart huilde, ik voelde me verscheurd maar ik durfde het eigenlijk niet eens hardop te zeggen…

Jaren gingen voorbij en mijn buik bleef leeg… Ookal waren mijn armen gevuld met kinderen van vrienden, kinderen die door mijn werk dagelijks over de vloer kwamen en m’n lieve nichtjes, ons gezin bleef bestaan uit twee personen en er was geen dag waar ik meer een hekel aan had dan aan moederdag! Ik wilde de winkels niet meer in rond moederdag omdat ieder cadeautje, ieder reclamebord en ieder liedje op de playlist, me herinnerde aan wat ik niet was, mama…

Geen moeder meer…

In die jaren verloor ik ook mijn eigen moeder en dat gaf deze dag nóg meer lading. Moederdag is een heel verdrietig feest als moederloos kind… Als je geen moeder hebt om te vieren, terwijl je haar nog zo graag vieren zou, is Moederdag niet makkelijk…

Hartverwarmend

En zo doorleefde ik de verschillende kanten van één en hetzelfde feest. Moederdag ging van superleuk naar verschrikkelijk, het liefst bleef ik met de gordijnen dicht in bed liggen en dat deed ik dus ook. En toen ging de deurbel…

 

Wie zou er op moederdag voor negen uur bij ons aanbellen?!!” Manlief was de pineut en mocht de deur openen en na wat gemompel ging de slaapkamerdeur open en kwamen er twee kindjes op mijn bed gesprongen. Ik kreeg een superdikke knuffel en ze hadden voor mij een cadeau gemaakt! Ik geloof dat het me gelukt is om mijn tranen te bedwingen tot ze weg waren, maar wat was ik diep geraakt!

Het waren de kindjes van een lieve vriendin, kindjes die een heel speciaal plekje in mijn hart en in mijn leven hebben en die ik heel regelmatig zie. Ik vond het zó superlief dat zij aan mij gedacht hadden! En ook zo bijzonder dat deze vriendin háár Moederdag met mij wilde delen! <3

Pleegzorg

En toen werden we goedgekeurd als pleegouders en was daar ineens ons pleegzoontje. Hij was al zes dus geen bevalling, geen zwangerschap of voorbereiding. Geen babyshower, geen kraambezoek, geen ooievaar in de tuin en geen cadeaus. Het maakt mij niets uit, we mochten als pleegouders zorgen voor een kind en ik was gelukkig…

Maar met Moederdag voor de deur is pleegmoeder zijn heel dubbel. Terwijl ik met veel liefde en een overstromend hart de cadeautjes in ontvangst neem en het ontbijt eet, voel ik ook de zwaarte en het verdriet van de andere moeder. De moeder die op deze Moederdag alleen is en haar kindjes moet missen. De moeder die wel de zwangerschap, bevalling, babyshower en ooievaar gehad heeft maar nu met lege armen moet leven… De diepte van het verdriet dat haar kind mij mama noemt, ontgaat mij niet…

Moederdag

Nog een paar dagen en dan is het zover, Moederdag. Ik weet niet waar jij staat in je leven op dit moment en welke zijde van deze feestdag jij dit jaar beleefd. Ik hoop dat het een dag is waarop je zult genieten van de liefde in je gezin en dat het een mooie dag zal zijn.

En wie weet ken je in jouw omgeven een vrouw of moeder die een moeilijke Moederdag tegemoet gaat. Misschien kun je haar zo vlak voor Moederdag laten weten dat je aan haar denkt, dat ze niet alleen is. Zomaar een bloemetje (die zijn toch in de aanbieding) of een kaartje betekent soms zoveel…

Fijne moederdag allemaal!

Hoe vier jij moederdag dit jaar?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: