Oud in een nieuw jasje

Ziek of Verkouden

Dit is nu echt een onderwerp waar ik lange discussies over zou willen voeren.Allereerst het verschil tussen mannen en vrouwen.
We weten allemaal dat een man doet of hij bijna dood gaat, maar dat hij in werkelijkheid alleen maar een beetje verkouden is.
Terwijl een vrouw (en als je moeder bent misschien nog een beetje meer) door zal rennen, ook al heeft ze 40 graden koorts en valt ze bijna om.

 

Maar dit is niet het enige verschil.
Want ik verbaas me erover hoe mensen kunnen denken.
Wanneer ik verkouden ben, lees: snotterig en ik hoest, ben ik niet grieperig.
Toch krijg ik dan geregeld de vraag of ik ziek ben.
Nee, ik ben niet ziek, ik ben alleen maar verkouden!

Sommige mensen klagen gewoon nooit ook al zijn ze echt heel ziek

 

Daarbij zijn er ook mensen die zichzelf ziek noemen bij bovenstaande klachten.
Ik weiger daar aandacht aan te schenken. Al ligt het er natuurlijk wel aan wie. Sommige mensen klagen gewoon nooit.
Ziek is in mijn beleving, en wat ik in mijn opleiding als Verzorgende-IG heb geleerd, iets met koorts op zijn minst. Zere ledematen, en flinke hoofdpijn enzo.

 

Waarom zijn die ideeën zo verschillend bij iedereen?
Hoe kan dat, dat we niet allemaal hetzelfde idee hebben bij het woordje ziek?
En waarom “klaagt” de een al bij een klein verkoudheidje, terwijl je een ander nog niet hoort bij 40 graden koorts?

 

Dat is nou iets wat ik me echt afvraag.
Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover. En wat jullie zelf verstaan onder ziek zijn. 

3 thoughts on “Oud in een nieuw jasje

 1. Ik voe zelf vaak niet het verschil tussen moe zijn en griep of verkoudheid. Heb vaak dat soort klachten vanwege chronisch ziek, maar toch zelden koorts. Ook onpraktisch want soms loop ik dus veel te lang door en dan ineens is het bijna longontsteking. Iemans die grieperig is noem ik verkouden en echte griep is gewoon heel erg naar.
  Toch moet iedereen voor zichzelf beslissen waar de grens ligt dat hij zich echt te beroerd voelt om nog te functioneren. Van een rhinovirus kun je je ook behoorlijk ziek voelen. Bovendien… doorlopen en lekker iedereen op het werk besmetten? Blijf dan maar liever een dagje of wat thuis 😬

  1. Wat je zegt klopt helemaal! (Ik bedoel natuurlijk ook niet iemand die chronisch ziek is!)
   Ik doel voornamelijk de normaliter gezonde persoon die met een “kriebelhoestje” al naar de huisarts rent. Toen ik nog in de zorg werkte melde ik mij ook wel ziek als ik flink verkouden was om te voorkomen dat de oude mensen niet aangestoken werden.
   Maar ik blijf erbij dat een verkoudheid geen griep is😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: