Week van de pleegzorg – Wat kun jij doen?

Deze week is het, voor de vierde keer alweer, de week van de pleegzorg. een week waarin extra aandacht gevraagd wordt voor pleegzorg.

Extra aandacht voor de pleegouders die er zijn, om ze in het zonnetje te zetten. Aandacht ook voor de vele pleegouders die er gezocht worden, want in Nederland zijn er veel en veel te weinig pleegouders op dit moment…

Door het hele land zijn er extra informatieavonden voor mensen die interesse hebben in het worden van pleegouders. Hekken van sportclubs en scholen worden gebruikt om reclame te maken voor het pleegouderschap en ook op radio en televisie wordt er veel aandacht besteed aan pleegzorg.

Wij zijn nu ruim drie jaar pleegouders. En ook al heb ik me enorm goed voorbereid, had ik alle boeken over pleegzorg gelezen die er op dat moment in de bibliotheek beschikbaar waren en had ik ook het internet leeg gelezen, híer was ik niet op voorbereid… Geen cursus, boek of ervaringsverhaal kan jou vertellen hoe het in jouw geval zal gaan en wat het met jouw leven of gezin zal doen. En voor ons is het nog zoveel mooier en intiemer en bijzonderder dan ik ooit had durven hopen!

Pleegzorg

Even terug naar wat het eigenlijk is, want wat houdt pleegzorg eigenlijk in?
Pleegzorg is meer dan wat mensen ervan denken te kennen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende vormen van pleegouderschap, in ons geval zijn we begonnen met crisispleegzorg.

In het kort betekent dat er is een crisis. Dit kan in de biologische gezinssituatie zijn, maar ook bijv in een ander pleeggezin of een instelling. Het kind moet zo snel mogelijk uit de huidige situatie en er is nog geen duidelijk beeld van hoe nu verder. Daarom wordt het kind in dat geval geplaatst in een crisis pleeggezin. Het kind kan daar blijven tot er meer duidelijkheid is, duidelijkheid over het kind zelf, maar ook duidelijkheid over de situatie.

Veranderd de biologische thuissituatie op zo’n manier dat terug naar huis een optie is? Dan wordt daar naartoe gewerkt. Is dat niet mogelijk dan wordt er een plan gemaakt. Gelukkig heb je daar als pleegouders niet zo’n heel grote rol in, onze rol is de dagelijkse zorg voor het kind.

Langdurige zorg

Een tweede vorm is perspectief biedende pleegzorg. Er is gebleken dat het kind op lange termijn in pleegzorg zal blijven, het kind zal dus volwassen worden in het pleeggezin. In dit geval krijg je het betreffende kindje niet ‘zomaar’ in huis, er wordt goed gekeken naar wat past bij het kind. Wie is dit kind, is het gebaat bij structuur of kan het veel vrijheid aan, heeft het pleegouders nodig die altijd thuis zijn of kan het kindje ook naar de BSO?

Ook naar de gezinssituatie, hobby’s, enz wordt goed gekeken. Als er een “match” gevonden is komt er een kennismakingsgesprek. Het kind komt een keer spelen, logeren en uiteindelijk wordt de verhuizing gepland en komt het kind bij deze pleegouders wonen.

Weekend en vakantie

Nog een andere vorm van pleegouderschap is weekend- en vakantiepleegzorg. In dit geval is er vaak sprake van ontlasting van de thuissituatie van het kind. Biologische ouders of pleegouders hebben af en toe een weekendje ademruimte nodig om de zorg voor het kind vol te kunnen houden en/of om wat extra aandacht te geven aan de andere kinderen.

Het kind komt af en toe een weekend (vaak maandelijks of eens per drie weken) en in de vakantie bijv twee weken, dit gaat natuurlijk allemaal in overleg. Ook in dit geval wordt er goed gekeken naar een plek die écht bij het kind past. Er zijn kinderen die het heel leuk vinden om in die weekenden drukke dingen te ondernemen, maar vaak is gewoon lekker thuis zijn juist extra fijn voor het pleegkind in kwestie.

Alle pleegkinderen zijn anders, iedere situatie is anders en elk verhaal is heel persoonlijk. Pleegzorgvormen kunnen in elkaar overlopen en in sommige gevallen lopen plaatsingen niet zoals het zou moeten. In ons geval is crisispleegzorg overgegaan in perspectief biedend. Onze kindjes zijn bij ons gekomen in een crisissituatie, maar zullen bij ons volwassen worden.

Niet voor jou? Maar wel GEÏNTERESSEERD?

Is je gezin op dit moment niet geschikt om één van deze vormen van pleegzorg aan te bieden, maar zou wél je graag iets willen doen? Je kunt op veel andere manieren helpen! Ik zal een paar voorbeelden geven:

  • Een pleeggezin dat je kent ondersteunen door bijv oppas aan te bieden. Of een maaltijd langs te brengen bij een nieuwe plaatsing. Ook een klus in huis of in de tuin  doen of een paar boodschappen te doen, enz. enz.
  • Een luisterend oor zijn voor een pleegouder die je kent. Maar onthoud dat verhalen persoonlijk zijn. Belangrijk is, als je door een pleegouder in vertrouwen genomen wordt dat je je bewust bent van de gevoeligheid van de informatie.
  • Een pleegouder die je kent helpen door uit te reiken naar de pleegkinderen. Neem ze bijv eens mee als jij met je gezin naar het bos gaat, of nodig ze uit om een film te komen kijken zodat de pleegouder zijn handen een middagje vrij heeft.

Ken je zelf geen pleegouders? Ook dan kun je iets betekenen!

  • Doneer kleding of speelgoed aan “Jemagerzijn” (een depot waar pleegouders gratis spullen mogen ophalen)
  • Vraag een pleegzorgorganisatie of je iets kunt betekenen, misschien hebben zij nét iemand nodig?
  • Doneer geld aan het vergeten kind
  • Koop kinderpostzegels
  • Vraag op de school waar je kinderen op zitten of er pleegouders zijn op jullie school. En bied via school hulp aan
Bedankt!

Bedankt dat je tot hier hebt gelezen! De week van de pleegzorg vraagt om een beetje extra aandacht voor al die kinderen die in hartverscheurende situaties zitten. Kinderen die wachten op een plekje in een gezin. Onderzoek wijst uit dat kinderen in (bijna) alle gevallen beter af zijn in een gezin. Wat zou het tof zijn als we dit jaar meer pleegouders werven dan dat er pleegouders stoppen!!!

Het bezoeken van een informatieavond is vrijblijvend. Dus ook al weet je nog helemaal niets zeker, het bezoeken van zo’n avond kan altijd! Voel je van harte welkom!!

www.supergewonemensengezocht.nl

Heb jij vragen aan een pleegkind? Onze pleegzoon vind het super leuk om hier bij LadyBos.nl al jullie vragen te beantwoorden! 😊

Heb jij dus vragen over pleegzorg, aan pleegkinderen of over het pleegouderschap? Stel ze vooral

Volgende week komt er een speciale blog online, waarin al jullie vragen beantwoord worden door een pleegkind!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: